Biografie

MARCEL CRIHANĂ este fiul lui Alexandru Crihană şi al Marandei Crihană. Născut în 1942, la 18 mai. Istoric şi critic literar român, doctor în filologie, cadru didactic universitar. Scriitor şi poet. Fondatorul Editurii Perpessicius din Bucureşti; fondatorul atelierelor de creaţie Perpessicius - Bucureşti şi Perpessicius - Crihană, Valea Mărului. Director general al Editurii Perpessicius şi al revistei de cultură Paradox. Editor senior al revistelor Graphic Arts & Media Business Review şi Vârste şi Trepte. A semnat peste 50 volume individuale, 78 de prefeţe, ediţii, postfeţe. A îngrijit peste 30 antologii (la care a participat şi ca autor), a scris in alte peste 70 volume colective, iar ca editor sau consultant editorial, a contribuit substantial la aparitia a peste 250 cărţi. Sute de articole de specialitate, comunicări ştiinţifice şi publicistică (cronici şi recenzii, editoriale, articole de opinie şi atitudine etc.)

Marcel Crihană s-a stins din viaţă la 6 aprilie 2010 şi este înmormântat alături de părinţii săi, în localitatea natală, Valea Mărului, Galaţi.

duminică, 6 aprilie 2014

6 aprilie

Le multumesc tuturor celor care si-au indreptat un gind bun catre cel care a fost tatal meu, Profesorul Marcel Crihana, de la a carui trecere la Cele Sfinte se implinesc azi patru ani (de la 6 aprilie 2010).
Le transmit toata dragostea mea apropiatilor nostri de la Valea Marului, unde este inmormintat tatal meu – alaturi de bunicii mei, Alexandru si Maranda, si de fratele meu Ioan. Le cerem iertare ca nu am mers azi la cimitirul de acolo, dupa traditie. I-am purtat pe toti in suflet – cum de altfel ii purtam mereu - la biserica de aici, a Inaltarii Sfintei Cruci, Titansi Catedrala cu hramul Sf. Prooroc Ilie si al Sf. Martiri Brincoveni. Din motive binecuvintate, cum ar spune Parintii Bisericii, am hotarit – si speram, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ne putem respecta aceasta promisiune – sa mergem la Valea Marului de Pastele Blajinilor, in prima luni de dupa Duminica Sf. Apostol Toma.
In 17 aprilie 1995, a fost tirnosita prima bisericuta din lemn construita dupa 1989 in Bucuresti, Biserica Sf. Ilie. In ziua de Florii fiind, mii de credinciosi au participat la slujba arhiereasca de sfintire. In timpul slujbei, a aparut pe cerul senin semnul Sfintei Cruci, incadrata de un curcubeu. Slujba de tirnosire a fost intrerupta citeva minute, in care intreaga adunare a putut urmari minunea. Catedrala construita linga vechea biserica de lemn va avea si al doilea hram, praznuit la 16 august, inchinat Sfintilor Martiri Brincoveni. Tot aici exista si doua lucrari-monument, in curtea sfintului lacas, un monument al Sf. Martiri Brincoveni si unul al tuturor martirilor neamului romanesc, al “Eroilor cunoscuti si necunoscuti”. Aici am gasit de cuviinta sa aprindem o candela pentru Marcel Crihana si pentru toti ceilalti – vii sau mutati la Domnul – dragi noua. Si sa ne rugam, cu rabdare, si pentru toti cei care nu ne sint dragi.
Si, fiindca m-au intrebat zilele acestea unii “prieteni” ce mai face tatal meu, in preajma Sarbatorilor Pascale, le raspund cu un rondel din carticica lui, Bucuriile Curcubeului:
“Rondelul neodihnei de Pasti
Nici anu-acesta nu ma odihnesc
De Pasti, mereu ca si-altadata.
Ma cheama-ntruna neamul ciocoiesc
La munca multa si putina plata.
La slujba de-‘Nviere, - adevarata,
Nu merg, dup’-obiceiul parintesc.
Nici anu-acesta nu ma odihnesc,
Desi odihna-mi ar fi meritata.
Scriu, ce sa fac? Asa ma canonesc.
Astfel o zi de Pasti de-a mea mi-e data.
Si sper si rog pe Maica Preacurata
Munca-mi s-o-arate Tatalui Ceresc.

Nici anu-acesta nu ma odihnesc…”  

Sorina Dascalu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu